تورم چیست؟
تورم چیست؟ یکی از متغیرهای اصلی اقتصاد کلان تورم است که عمدتا ریشه در سیاستگذاری پولی دارد. در گزارشهای آماری و اقتصادی، تورم به شیوههای مختلفی محاسبه و عدد آن اعلام میشود. در این مطلب، ضمن آشنایی با مفهوم تورم نقطه به نقطه، ماهانه و سالانه و همچنین با شیوه محاسبه آنها نیز آشنا خواهید شد.
درک تورم
تورم چیست؟ تورم (Inflation) یعنی افزایش سطح عمومی قیمت ها. تورم به زبان ساده یعنی افزایش سرعت رشد قیمتها. تورم سرعت رشد قیمت ها را اندازه گیری می کند، به طوری که اگر تورم کم شود دلیل بر کاهش قیمت ها نیست بلکه به این معناست که سرعت افزایش قیمت ها کاهش یافته است. وقتی هم تورم بالا می رود یعنی قیمت کالاها و خدمات با سرعت بیشتری گران می شوند.
پس در بیشتر مواقع ما افزایش قیمت ها را خواهیم داشت و فقط سرعت این گران شدن کم و زیاد می شود.
به طور مثال وقتی تورم از ۲۰ درصد به ۳۰ درصد رسیده باشد یعنی قیمت ها ۱۰ درصد سریعتر نسبت به تورم ۲۰ درصد افزایش پیدا میکنند.
تورم چطور ایجاد میشود
تورم یک پدیده پولی است که توسط دولتها ایجاد میشود. دولتها زمانی که با کسری بودجه مواجه میشوند و خرجشان از دخلشان بیشتر میشود شروع به چاپ پول بیشتر میکنند و چون کالاها و خدمات به اندازه چاپ پول رشد نکردهاند باعث میشود عرضه کم و تقاضا برای کالا ها افزایش پیدا کند و تورم ایجاد شود.
نحوه محاسبه تورم
تورم از تغییرات شاخص قیمت مصرف کننده یا (CPI) محاسبه میشود. این شاخص همانند یک سبد کالا است که شامل مجموعه ای از کالا ها و خدمات می شود به طوری که هر کدام مقدار مشخصی از این سبد را اشغال می کنند و قیمت این سبد را در بازههای زمانی مختلف اندازهگیری میکنند. به عنوان مثال اگر شاخص قیمت مصرف کننده در ابتدای سال ۱۳۹۹ برابر با ۱۰۰ بوده باشد و در انتهای سال ۱۳۹۹ به ۱۳۵ رسیده باشد، با محاسبه تغییر این دو عدد به تورم سال ۱۳۹۹ میرسیم که برابر با ۳۵ درصد خواهد بود.
جمعبندی
خب متوجه شدیم که تورم یک پدیده پولی است که نشانگر سرعت افزایش یا کاهش قیمتها است. دولتها برای کسری بودجه خود سرعت چاپ پول را افزایش میدهند و چون تولید کالا ها به اندازه چاپ پول رشد نمیکند تقاضا برای کالا و خدمات افزایش پیدا میکند و سبب گرانی کالا ها و یا همون تورم میشود.